Вхiд
Головна / Суспільство / Фото

Інтерв'ю з успішним підприємцем з Малої Доброні Бертолона Вароді (ФОТО)

26-10-2016, 14:19

Інтерв'ю з успішним підприємцем з Малої Доброні Бертолона Вароді (ФОТО)

На Ужгородщині усі знають про успішного підприємця з Малої Доброні Бертолона Вароді. І це не випадково.

Місцевий приватний підприємець Бертолон Вароді зумів під час не простої економічної ситуації встояти на ногах і надалі розвиває своє “хазяйство”, дає роботу численним сільчанам.

Ось невелике інтерв'ю з успішним виробником:

-​ Що потрібно для того, аби хтось сьогодні був успішним виробником?

-​ Якщо коротко, то три речі, як для війни: гроші, гроші і гроші… Коли ж відкинути жарти, скажу, що справді необхідний стартовий капітал, певний фаховий досвід, любов до землі, у доброму розумінні слова – настирність і велика порція удачі. Не випадково назвав останню, бо можеш мати сучасну техніку, внести під культури необхідну кількість якісних добрив, а прийде масований градопад чи засушлива довготривала спека і вкладені тобою гроші кануть в Лету. Не даремно говорять, що сільськогосподарське виробництво одне з найризикованіших занять.

-​ Все ж якимось чином можна знизити ризики?

-​ Звичайно. Особисто я намагаюсь зменшити їх за рахунок вирощування кількох видів культур: якщо одна з них не вродить рясно, компенсує втрати інша. Ще один важливий момент: ми не лише вирощуємо сільськогосподарські культури, а й переробляємо їх. Завдяки цьому зростає вартість досягнутого, відповідно й прибуток. Все це вже не залежить від погоди. Не забуваємо і про раціональне використання додаткових джерел. Приміром, качани кукурудзи використовуємо для опалення сушок паприки, а відтак для підтримки тепла у приміщеннях.

-​ Що сьогодні застосовуєте з останніх?

-​ Коли взнав про грунтоцентричну технологію, зокрема про Філазоніт, вони припали до душі. З одного боку повністю згодний з тим, що не можна господарювати “всліпу”, насичувати грунт різними добривами, не знаючи, що саме не вистачає й потрібне землі. Аналіз грунту чітко вкаже: того вдосталь, а цього - бракує. Біодобриво – ефективний засіб в руках виробника, воно не лише забезпечує зростання врожаю, а й поступово “впорядковує” землі, робить їх більш родючими. Тому тепер застосовую саме дану технологію, причому з успіхом! З-поміж культур виділив би кукурудзу, яка дала щедрий врожай, та червоний перець, що так само порадував відмінними плодами – збирали їх аж до настання холодів із здорових, сильних стебел.

-​ За досягнутими результатами, чи будете збільшувати площі, які оброблятимуться Філазонітом?

-​ Обов’язково. Якщо торік восени застосовував його на 4-5 га, то нинішньої осені такі площі сягнули 40-50 гектарів. А весною вирощуватиму кукурудзу вже на 70-80 га, використовуючи при садінні спеціальний пристрій для внесення біодобрива Philler, який змонтували на сівалку. Таким чином, бактеріальний препарат попадатиме безпосередньо до насіння.

-​ Повертаючись до червоного перцю, ви як власник торгової марки “Доброньська парика”, ініціатор проведення в селі однойменного фестивалю, що спонукало вас до цього?

-​ Насамперед, локальний патріотизм… Адже доброньська паприка є своєрідною візитівкою Малої і Великої Доброні яку знають і визнають далеко за межами краю та за кордоном. Підкреслю: обидвох населених пунктів! Нинішнього року проводили фестиваль вшосте. Таким чином намагаємось популяризувати цей продукт, наочно продемонструвати, що і на землі, де народилися, можна добитися успіху. Останнє особливо важливе зараз, коли дедалі більше закарпатців, особливо молодь, шукають роботу й умови для кращого життя за кордоном. А доброньська парика – це такий виріб, який не лише забезпечує зайнятість людей, а й дає можливість для гідного проживання на рідній землі.

Про це повідомляє Голос Карпат.

Інтерв'ю з успішним підприємцем з Малої Доброні Бертолона Вароді (ФОТО)

Інтерв'ю з успішним підприємцем з Малої Доброні Бертолона Вароді (ФОТО)

Інтерв'ю з успішним підприємцем з Малої Доброні Бертолона Вароді (ФОТО)


коментарі
Залишити коментар
    Имя
    Почта
    оновити, якщо не видно коду